Data: 2010-06-08 07:57:55
Temat: Re: Kawa
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4c0df71e$0$17084$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4c0d9b25$0$17105$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> "medea" <X...@p...fm> wrote in message
>> news:4c0d6b28$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Bbjk pisze:
>>>
>>>> No to polecam niewielki sprzęcik:
>>>> http://www.peaberrys.com/store/images/bialetti_moka_
zen.jpg
>>>> a kawa to portugalska Delta Platinum, (najlepszą w Eu kawę pija się
>>>> imo w Portugalii)w Pl do kupienia w sklepie internetowym Vasco da Gama,
>>>> może jeszcze gdzieś. W drugiej kolejności Illy. Popularna u nas Lawazza
>>>> jest sprzedawane z produkcji "na rynki wschodnie", kolosalnie różni się
>>>> jakością od włoskiego oryginału.
>>>
>>> Ja polecam niemiecką (tzn. sortowaną w Niemczech) kawę Dallmayr. U nas
>>> też ją sprzedają, ale wychodzi o wiele drożej niż w Niemczech i to za
>>> mniejsze opakowanie. Mąż regularnie przywozi stamtąd po kilka paczek.
>>> Nie jestem może żadną wielką smakoszką ani znawczynią kawy, ale ta
>>> akurat smakuje mi znacznie bardziej od dostępnej u nas Lavazzy, a jest o
>>> wiele tańsza.
>>>
>>> No i oczywiście przychylam się do opinii, że ekspres ciśnieniowy to
>>> podstawa, choćby w postaci kawiarki.
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Ewa
>>
>> Zawsze ziarnista, a najlepiej niepalona - upalić można na patelni do
>> stanu jaki się lubi, a zmielenie w młynku żarnowym to tylko parę minut.
>> Zapachy i smaki bez aromatyzacji niebiańskie...
>
> I "spalona" kawa (przy mieleniu jej)...
>
> Kawe powinno sie mlec jedynie w recznych mlynkach :-) (ale kto to jeszcze
> pamieta...)
Pomyliłeś z udarowymi - żarnowe mechanizmy żeliwne jak i ceramiczne były i
są stosowane w młynkach ręcznych i mechanicznych. Ten od Zelmera nie jest
wysokoobrotowy i nie grzeje się.
|