Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kawa z dodatkami
Date: Tue, 24 Apr 2012 22:56:09 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 40
Message-ID: <jn7419$uu2$1@news.icm.edu.pl>
References: <jmrcbe$eo1$1@usenet.news.interia.pl>
<s0og1bnrab9v$.1njot3x80xea4.dlg@40tude.net>
<jn5mhf$3uv$1@inews.gazeta.pl> <jn5mv9$v1c$1@news.icm.edu.pl>
<jn5u37$n41$1@inews.gazeta.pl> <jn6m75$25h$1@news.icm.edu.pl>
<9...@m...uni-berlin.de> <jn72p2$s02$1@news.icm.edu.pl>
<9...@m...uni-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: bde202.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1335300969 31682 83.27.246.202 (24 Apr 2012 20:56:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Apr 2012 20:56:09 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:11.0) Gecko/20120327 Thunderbird/11.0.1
In-Reply-To: <9...@m...uni-berlin.de>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:345104
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-04-24 22:42, Waldemar Krzok pisze:
> medea wrote:
>
>> W dniu 2012-04-24 21:45, Waldemar Krzok pisze:
>>> medea wrote:
>>>
>>>> W dniu 2012-04-24 12:14, Nixe pisze:
>>>>> Użytkownik "medea"<x...@p...fm> napisał w wiadomości
>>>>> news:jn5mv9$v1c$1@news.icm.edu.pl...
>>>>>> W dniu 2012-04-24 10:05, Nixe pisze:
>>>>>>> A że u nas traktuje się go z namaszczeniem niemal jak w Rosji Burger
>>>>>>> Kinga, do którego chadza się na uroczyste obiady rodzinne, to już
>>>>>>> wina tych, którzy tak traktują, a nie samego Starbucksa ;-)
>>>>>> Ja bym powiedziała, że to raczej wina cen.
>>>>> W jakim sensie?
>>>> W sensie, że cena ekskluzywnie wysoka w porównaniu z jakością, więc u
>>>> nas ludziom trudno traktować Starbucksa jako zwykły szybki bar kawowy.
>>>> Za tę samą cenę (albo i niższą) można się pewnie napić porządnej kawy w
>>>> dobrej kawiarni (nie umiem podać uniwersalnego przykładu, może w
>>>> Pożegnaniu z Afryką serwują lepszą? dawno tam nie byłam).
>>> A ja się cieszyłem, jak miałem w USA Starbucksa pod nosem. Te ichnie kawy
>>> w innych przybytkach smakują jak pomyje. Starbucks jednak jest od tego
>>> lepszy.
>> Przypuszczam jednak, że w USA cena takiej kawy to pestka. U nas
>> kilkanaście złotych za kubek kawy to jednak dla wielu jest wciąż spory
>> (i niepotrzebny) wydatek.
> Tania też nie jest, kilka dolców za duży kubek. W restauracjach masz kawę na
> ogół za darmo, albo za dolara tyle, ile chcesz. Ale po prostu nie smakuje.
> Kawiarni w okolicach, gdzie pracuję po prostu nie ma.
IMO ta kawa w Starbucksie wcale nie jest taka zła. Nie rozumiem, w czym
problem.
Może nie jest tak dobra, jak we włoskich knajpkach, bo Włosi to akurat
potrafią kawę robić dobrą w nawet małym barze przy plaży. I to za
grosze. A w polskich tego typu przybytkach często dostanie się kwaśną
parzychę.
Ewa
|