Data: 2018-05-31 01:58:48
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: samya <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 27.05.2018 o 19:29, Trybun pisze:
> W dniu 2018-05-27 o 14:04, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2018-05-24 o 09:53, XL pisze:
>>>> Już pisałam - ustąpienie zgagi (u MŚK).
>>>> U mnie - idealna perystaltyka (a od dzieciństwa z tym kłopot był),
>>>> spektakularne polepszenie stanu włosów (rosną jak szalone, połysk,
>>>> grubość), paznokci i skóry.
>>>> U obojga - jw. oraz widoczny przypływ sił, ustąpienie tzw. chronicznego
>>>> zmęczenia. Wszystko to zapewne w związku z polepszeniem flory
>>>> bakteryjnej w
>>>> organizmie.
>>> Ale do tego nie musi zaraz być kefir. Samo mleko też zobojętnia kwasy
>>> żołądkowe.
>> Nie chodzi o zobojętnianie. Kefir, w ewidentnym odróżnieniu od mleka
>> nieukwaszonego, prawie nie zawiera laktozy (cukru mlecznego) - bo ją
>> zuzyły
>> drożdże w nim zawarte oprócz bakterii kwasu mlekowego.
>> Ten efekt jest właśnie tylko w kefirze. W tzw. mleku zsiadłym są tylko
>> mlekowe bakterie i dlatego laktoza ma się OK.
>
> Ale zgaga to zdaje się efekt tzw nadkwasoty.. A z tą można walczyć także
> za pomocą słodkiego mleka. Oczywiście niewykluczone że kefir przynosi
> lepsze efekty.
Walczyc, ale nie leczyc, i to walczyc bezskutecznie.
Mleko jedynie na moment daje wrazenie ulgi (lagodzi uczucie pieczenia),
dopoki nie zmiesza sie z kwasem zoladkowym i nie spowoduje jeszcze
wiekszego "gejzera".
Zgaga, wbrew pozorom jest tez czesto objawem niedokwaszenia zoladka - i
taka postac mozna rzeczywiscie skutecznie wyleczyc kefirem, a jeszcze
lepiej sokiem z kiszonej kapusty, burakow, ogorkow - generalnie kiszonkami.
Po prostu trzeba dokwasic zoladek, zeby zaczal prawidlowo trawic, bo
niestrawiony pokarm nie dosc, ze w nim zalega, to jeszcze ma tendencje
do powrotu skad przyszedl - stad zgaga.
Pozdrawiam
@
|