Data: 2014-07-21 20:49:23
Temat: Re: Ketchup - :)
Od: XL <ikselk%gazeta.pl@gtempaccount.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu poniedziałek, 21 lipca 2014 19:27:17 UTC+2 użytkownik J.F. napisał:
> 22.8g cukru na 100g produktu.
> Toz to sam cukier jest ...
Tam jest napisane "cukier" (w domyśle: sacharoza) czy "węglowodany"? Chciałabym
bowiem przypomnieć, że (jako organy wegetatywne) pomidory to owoce i jak wszystkie
owoce zawierają sporo cukrów różnej maści (w tym fruktozę np), a poza tym taki
ketchup z reguły zawiera zagęstniki skrobiowe (skrobia to węglowodan).
Biorąc pod uwagę duże (bo prawie dwukrotne - o ile to w ogóle prawda, a jestem
sceptyczna, bo zamiast pomidorów nagminnie stosowany jest czerwony barwnik spożywczy
koszenila!) zagęszczenie produktu w stosunku do naturalnego składu świeżego owocu,
nie ma co podnosić alarmu z powodu ilości cukrów. Generalnie nie dowierzam
producentom. Skoro taki "święty" (producent żywności dla niemowląt!!!) jak Gerber,
miał wpadkę stulecia z mięsem MOM, to jak wierzyć innym? Absolutnie im nie wierzę,
nawet w dzień dobry! Robiłam ketchup, to sama najlepiej wiem, jak ma wyglądać taki
dwukrotnie zagęszczony przecier.
|