Data: 2015-04-22 22:46:19
Temat: Re: Kiedy ziemniak zabija?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-04-22 o 21:59, P.B. pisze:
> Dnia Wed, 22 Apr 2015 21:38:41 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Nie muszę mieć naukowego źródła, aby _logicznie_ przemówiły do mnie
>> argumenty z artykułu.
> Szkoda, że autor artykułu jest albo prostakiem, albo Chińczykiem używającym
> Google Translatora. Jak ktoś pisze "płuka", a drugi to kopiuje i powiela,
> to podejrzewam, że to pisali jacyś naukowcy po zawodówce tokarz-frezer.
A ktoś rozgryzł może, co autor miał na myśli w tym akapicie:
"Poddawanie ich wysokiej temperaturze sprawia, że *wiele związków
toksycznych jest z nich usuwanych* podczas pieczenia czy wypłukiwanych
przy gotowaniu. Nie jestem lingwistą (znam angielski i niemiecki), ale
chyba tylko w języku polskim taka etymologia wskazuje na sposób ich
traktowania przed spożyciem (ang:/vegetables/, hiszp: /verduras/, niem:
/Gemüse/)."
???
Ewa
|