Data: 2015-04-23 11:30:47
Temat: Re: Kiedy ziemniak zabija?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
> A ktoś rozgryzł może, co autor miał na myśli w tym akapicie:
>
> "Poddawanie ich wysokiej temperaturze sprawia, że *wiele związków
> toksycznych jest z nich usuwanych* podczas pieczenia czy wypłukiwanych
> przy gotowaniu. Nie jestem lingwistą (znam angielski i niemiecki), ale
> chyba tylko w języku polskim taka etymologia wskazuje na sposób ich
> traktowania przed spożyciem (ang:/vegetables/, hiszp: /verduras/, niem:
> /Gemüse/)."
>
> ???
Ja podejrzewam zakamuflowaną opcję niemiecką. Dla niepoznaki przetłumaczoną
na polski (też nie jestem lingwistą, a jeżeli, to słabym).
Jarek
--
Iż jest wygodny, trwały, a piękny jak cacko:
Kulbaczka wąska, modą z turecka kozacką,
Kula na przodzie, w kuli są drogie kamienie,
Poduszeczka z rubrontu wyścieła siedzenie.
|