Data: 2009-12-14 08:00:36
Temat: Re: Kiełbasa biała - Poznań
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1udsajkv0fjjg.1hjz4qjzovg0s$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 11 Dec 2009 07:45:42 +0100, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:g42nh38x1ntq$.1dvo6cgmmozr2.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Thu, 10 Dec 2009 02:59:15 +0100, Aicha napisał(a):
>>>
>>>> Użytkownik "XL" napisał:
>>>>
>>>>> Ja robię sama, wielkie mi halo.
>>>>
>>>> Nie każdy ma las, tartak i dupelka :)
>>>
>>> Maszynkę do mięsa ma każdy (a przy niej w zestawie fabrycznie dołączony
>>> lejek do nadziewania wędlin) - i zmiele, i nadzieje.
>>> No, ale rozumiem, że mój las tu już najbardzej w robieniu kiełbasy
>>> przeszkadza :->
>>> --
>>>
>>> Ikselka.
>>>
>>
>> A kto ci powiedzial ze kazdy ma maszynke z lejkiem do nadziewania
>> wedlin?
>> Ja na ten przyklad nie mam hehehe
>> Idac tym tropem mozna stwierdzic ze kazdy ma wedzarke, nastrzykiwarke
>> itd,
>> wiec po co wogole kupowac gotowe wedliny skoro mozna samemu zrobic,
>> uwedzic...
>> Idac dalej - pewnie kazdy ma swoja prywatna hodowle drobiu, wieprzkow i
>> krow
>> ze o cieletach nie wspomne, wiec po co wogole kupowac mieso? Skoro ma sie
>> "swoje" ?
>
> Chyba za daleko się posuwasz w tworzeniu fantastycznej fabuły wzgledem
> zwykłej białej kiełbasy, co to ani wędzarki nie wymaga, ani
> nastrzykiwarki,
> a i bez lejka się obejdzie przy minimum pomysłowości, a te 2 kg mięsa to
> można ze sklepu za rogiem przynieść...
> --
>
> Ikselka.
"za rogiem" mam tylko Tesco :-) i to to "male" tesco, ktore powstalo po
wytkupieniu przez nich sieci sklepow LiderPriece hehehe
Jakos nie chce mi sie samemu robic bialej kielbasy, szczegolnie ze u nas o
"zwykle jelita" trudno heh
Kupuje od dlugiego dosc czasu biala sprzedawana w Tesco, robilem na rozne
sposoby i zawsze mi, zonie i calej rodzinie smakowala.
1 sposob - pieczona z cebula, czosnkiem, przyprawami (majeranek, tymianek,
odrobina rozmarynu, ziele angielskie, biala gorczyca, kilka ziaren jalowca,
odrobina pieprzu) , lekko polana oliwa, pieczona w piekarniku 180-200 stopni
1-1,5 godziny
2 sposob - po uprzednim (niestety) podgotowaniu (doslownie 15 minut) w malej
ilosci wody duszona w kiszonej kapuscie
3 sposob (jak powyzej ale w slodkiej kapuscie)
4 sposob - po podgotowaniu okolo 30 minut jako dodatek do zurku...
I zawsze sie udawala i smakowala...
|