Data: 2017-08-05 12:50:44
Temat: Re: Kiszenie
Od: Trybun <c...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-07-29 o 16:15, FEniks pisze:
> W dniu 29.07.2017 o 11:53, Trybun pisze:
>>
>> Bez tych zabiegów termicznych też ogórcy nie powinny mięknąć. Bez
>> płukania gorącą wodą słoików, także zalewam tylko zimną wodą prosto z
>> kranu, a jeszcze mi się nie zdarzyło aby ogórki wyszły miękkie, ani
>> tym bardziej - gniły.
>
> Jak pierwszy raz w życiu kisiłam ogórki, to zupełnie niczym się nie
> przejmowałam - wrzuciłam do wielkiego słoja umytego pod bieżącą wodą,
> zalewy pewnie nawet nie gotowałam. I wtedy wyszły najlepsze.
>
> Ewa
Od kiedy zacząłem się zajmować ogórkami to mniej więcej tak właśnie
wygląda moja procedura kwaszenia, i na ogół ogórki są prawidłowo
ukwaszone. Nawet te roczne i dwuletnie w piwnicy zachowują jędrność.
|