Data: 2017-08-05 13:58:04
Temat: Re: Kiszenie
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2017-07-29 o 16:15, FEniks pisze:
>> W dniu 29.07.2017 o 11:53, Trybun pisze:
>>>
>>> Bez tych zabiegów termicznych też ogórcy nie powinny mięknąć. Bez
>>> płukania gorącą wodą słoików, także zalewam tylko zimną wodą prosto z
>>> kranu, a jeszcze mi się nie zdarzyło aby ogórki wyszły miękkie, ani
>>> tym bardziej - gniły.
>>
>> Jak pierwszy raz w życiu kisiłam ogórki, to zupełnie niczym się nie
>> przejmowałam - wrzuciłam do wielkiego słoja umytego pod bieżącą wodą,
>> zalewy pewnie nawet nie gotowałam. I wtedy wyszły najlepsze.
>>
>> Ewa
>
>
> Od kiedy zacząłem się zajmować ogórkami to mniej więcej tak właśnie
> wygląda moja procedura kwaszenia, i na ogół ogórki są prawidłowo
> ukwaszone. Nawet te roczne i dwuletnie w piwnicy zachowują jędrność.
>
>
Moje też - kiszone moim sposobem. Używanie zmywarki to czasowo zaburzyło,
ale już znam te przyczynę i ją usunęłam, płucząc słoje dodatkowo ręcznie.
|