Data: 2008-08-30 14:03:55
Temat: Re: Kiszenie ogórków
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> On 28 Sie, 09:15, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Thu, 28 Aug 2008 07:16:21 +0200, wolim napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał
>>>> ale nadmiar soli raczej nie powoduje gnicia, więc to nie jest
>>> Nadmiar soli nie powoduje gnicia. Ogórki gniją, ponieważ naczynie lub same
>>> składniki nie były solidnie umyte (wyparzone). Dlatego najbezpieczniej zalać
>>> ogórki wrzącą zalewą (lub bardzo gorącą). W wysokiej temperaturze wszystko,
>>> co mogłoby powodować gnicie ogórków powinno wyginąć.
>> Kiedy lejesz gorącą wodę na ogórki, natychmiast następuje jej wychładzanie
>> - masa ogórków w stosunku do masy wody jest za duża i ciepło natychmiast
>> zostaje przez nie pochłoniete i temperatura jest niewystarczająca do
>> wyginięcia drobnoustrojów; ciepło ma tu znaczenie jedynie dla pobudzenia
>> fermentacji, żadne inne.
>>
>> --
>> ====================================================
================
>> "Jestem sam dla siebie bohaterem, ale jestem zbyt wielkim tchórzem, aby sam
>> sobie to przyznać."
>> M.A.S.H.
>
> Dokładnie, oczywiście poza tymi na wierzchu - sparzonymi. [...] ... Fajnie jest!!!
Plemniki też warzysz przed ...?
;-)
--
pozdr. Jerzy
|