Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Date: Wed, 19 Jul 2006 14:42:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <e9l9fu$qh8$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl> <e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e9l7rp$foa$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcx130.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1153313087 27176 83.6.239.130 (19 Jul 2006 12:44:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2006 12:44:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0629-0, 2006-07-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273524
Ukryj nagłówki
<p...@o...pl> wrote in message news:e9l7rp$foa$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>>> Witam,
>>>
>>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>>
>> Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
>> intensywny zapach ma.
>> Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
>> dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
>> Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z ingredencjami,
>> ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu do czasu włożyć
>> patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie fermantacja -
>> wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
>> Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas
>> pozostanie bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
>> Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do wody,
>> zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi otworami,
>> rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji burzliwej. Gazy
>> mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
>>
>> Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać
>> można nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie
>> przepuszczą żadnych zapachów:
>> http://www.nitron.com.pl
>> http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
>>
>
> Ok wszystko rozmumiem, ale niestety worki i beczki, w ogóle tworzywo
> sztuczne odpada!!
Błąd - lepsze nieaktywne tworzywo sztuczne niż beczka drewniana z pleśniami
w ściankach, czy garnek kamienny bez pokrywy...
Czysty polietylen bez kontaktu z tłuszczami czy alkoholami służy ci na
codzień. Chemicznie nieaktywny i odporny polipropylen też. A worek z
polietylenu w beczce z polipropylenu to podwójna odporność, łatwe do wymycia
i dezinfekcji, łatwe w obsłudze, same plusy, nie ma minusów.
|