Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszona kapusta - PILNE
Date: Wed, 19 Jul 2006 14:53:17 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 56
Message-ID: <e9l9vb$p48$1@inews.gazeta.pl>
References: <e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl> <e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e9l7rp$foa$1@inews.gazeta.pl> <e9l9fu$qh8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cg2.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1153313579 25736 80.53.216.2 (19 Jul 2006 12:52:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2006 12:52:59 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-User: vinix
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273526
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9l9fu$qh8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l7rp$foa$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:e9l5vk$94a$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>>
>>> <p...@o...pl> wrote in message news:e9l2ok$l7c$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Witam,
>>>>
>>>> kupiłam gliniany garnek ok 10 litrów,
>>>
>>> Nie najlepsze rozwiązanie. Brak szczelnego przykrycia. A kapusta
>>> intensywny zapach ma.
>>> Tutaj zamów bańkę 30 litrów z szerokim otworem, ma pokrywę z uszczelką i
>>> dodatkową zakręcaną. Dopuszczona do żywnosci!
>>> Wkłada się do niej worek polietylenowy, do niego kapustę z
>>> ingredencjami, ubija ręcznie, tu się przyda nawet bylejaki mąż, od czasu
>>> do czasu włożyć patyk, aby wypuścić gazy fermentacyjne i gdy się zacznie
>>> fermantacja - wynieśc do piwnicy lub innego miejsca gdzie jest chłodno.
>>> Worek zamknąć plastikowa opaską, dzięki czemu kapusta i kwas
>>> pozostanie bez dostępu powietrza. Można obciążyć słojem z wodą.
>>> Ja zamiast kija używam rurek instalacyjnych polipropylenowych do
>>> wody, zatopionych z jednej strony i z nawierconymi co 10 cm bocznymi
>>> otworami, rurkę tę mam w kapuście do czasu zakończenia fermentacji
>>> burzliwej. Gazy mają którędy wychodzić, a nie mam strat soku...
>>>
>>> Tutaj link - można zamówić dwie - na kapustę i na ogórki. Przechowywać
>>> można nawet w kuchni - o ile jest chłodna, gdyż zakręcone bańki nie
>>> przepuszczą żadnych zapachów:
>>> http://www.nitron.com.pl
>>> http://www.opakowania.alitom.pl/op_ban.html
>>>
>>
>> Ok wszystko rozmumiem, ale niestety worki i beczki, w ogóle tworzywo
>> sztuczne odpada!!
>
> Błąd - lepsze nieaktywne tworzywo sztuczne niż beczka drewniana z
> pleśniami w ściankach, czy garnek kamienny bez pokrywy...
> Czysty polietylen bez kontaktu z tłuszczami czy alkoholami służy ci na
> codzień. Chemicznie nieaktywny i odporny polipropylen też. A worek z
> polietylenu w beczce z polipropylenu to podwójna odporność, łatwe do
> wymycia i dezinfekcji, łatwe w obsłudze, same plusy, nie ma minusów.
>
Nasze babcie i babcie naszych babciów itd. od zawsze kiskiły w drewnianych
dębowych beczkach albo w glinianych garkach, więc mi chodzi nie o czystość
tylko chcę poznać wasze przepisy na kiszoną kapustę, a nie sposób na
przygotowanie sprzętu do kiszenia kapusty.
Proszę o przepisy!!
Najlepiej bez marchwi
|