Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kociołek
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <57a3fdbf$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ib9$j1b$1@node1.news.atman.pl>
<57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<nodbrh$h17$1@node2.news.atman.pl>
<pbozdmg3vzgi$.19501toauk94r$.dlg@40tude.net>
<noebfj$f7q$1@node2.news.atman.pl>
<57ab0870$0$15204$65785112@news.neostrada.pl>
<nofmq3$pve$2@node2.news.atman.pl>
<o37fbhg3wrpz.1q6v293s2xu7b$.dlg@40tude.net>
<nofr0k$uu9$1@node2.news.atman.pl>
Date: Wed, 10 Aug 2016 21:58:47 +0200
Message-ID: <7...@4...net>
Lines: 72
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.139.167
X-Trace: 1470859127 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 659 79.185.139.167:5964
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372826
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 10 Aug 2016 20:15:47 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
> W dniu 10.08.2016 o 20:01, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 10 Aug 2016 19:04:03 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>
>>> W dniu 10.08.2016 o 12:56, Ikselka pisze:
>>>> Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
>>>>> W dniu 10.08.2016 o 01:01, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
>>>>>>>> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>>>>>>>>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>>>>>>>>> Cześć!
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki wybrać. Zwykły
>>>>>>>>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>>>>> MW
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Z emalią.
>>>>>>>>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>>>>>>>>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>>>>>>>>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego kociołkarza
>>>>>>>>> może to być problem:)
>>>>>>>>
>>>>>>>> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go umyć.
>>>>>>>> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
>>>>>>>> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
>>>>>>>> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>>>>>>>>
>>>>>>>> A co z przywieraniem potraw?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>>> MW
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
>>>>>>> Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
>>>>>>> składnikiem kociołka.
>>>>>>> Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
>>>>>>
>>>>>> A bo trzeba takie naczynia natłuszczonymi przechowywać :-)
>>>>>
>>>>> To jest oczywiste, więc nie wspominałem o tym.
>>>>> Ale nie ma to wiele wspólnego z przywieraniem potraw.
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Ma wszystko. Kiedy naczynie nie jest natłuszczane po umyciu, podczas
>>>> przechowywania rdzewieje, przez co jego powierzchnia staje się coraz
>>>> bardziej porowata.
>>>>
>>>
>>> Ty zawsze taka upierdliwa jesteś, czy tylko na mnie się tak zawzięłaś?
>>
>> Upierdliwa? - to raczej Ty. Aby potrawy jak najmniej przywierały,
>> porowatość wnętrza naczynia powinna być jak najmniejsza. Nie zgadzasz się z
>> tym?
>>
>
> Nie do końca...
> Patelnie teflonowe mają często porowatą powierzchnię a nic tam nie
> przywiera...
> Kombinuj dalej...
Kombinuj dalej - hasło "antyadhezyjny" :->
|