Data: 2016-08-10 21:58:47
Temat: Re: Kociołek
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 10 Aug 2016 20:15:47 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
> W dniu 10.08.2016 o 20:01, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 10 Aug 2016 19:04:03 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>
>>> W dniu 10.08.2016 o 12:56, Ikselka pisze:
>>>> Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
>>>>> W dniu 10.08.2016 o 01:01, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
>>>>>>>> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>>>>>>>>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>>>>>>>>> Cześć!
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki wybrać. Zwykły
>>>>>>>>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>>>>> MW
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Z emalią.
>>>>>>>>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>>>>>>>>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>>>>>>>>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego kociołkarza
>>>>>>>>> może to być problem:)
>>>>>>>>
>>>>>>>> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go umyć.
>>>>>>>> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
>>>>>>>> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
>>>>>>>> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>>>>>>>>
>>>>>>>> A co z przywieraniem potraw?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>>> MW
>>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
>>>>>>> Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
>>>>>>> składnikiem kociołka.
>>>>>>> Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
>>>>>>
>>>>>> A bo trzeba takie naczynia natłuszczonymi przechowywać :-)
>>>>>
>>>>> To jest oczywiste, więc nie wspominałem o tym.
>>>>> Ale nie ma to wiele wspólnego z przywieraniem potraw.
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Ma wszystko. Kiedy naczynie nie jest natłuszczane po umyciu, podczas
>>>> przechowywania rdzewieje, przez co jego powierzchnia staje się coraz
>>>> bardziej porowata.
>>>>
>>>
>>> Ty zawsze taka upierdliwa jesteś, czy tylko na mnie się tak zawzięłaś?
>>
>> Upierdliwa? - to raczej Ty. Aby potrawy jak najmniej przywierały,
>> porowatość wnętrza naczynia powinna być jak najmniejsza. Nie zgadzasz się z
>> tym?
>>
>
> Nie do końca...
> Patelnie teflonowe mają często porowatą powierzchnię a nic tam nie
> przywiera...
> Kombinuj dalej...
Kombinuj dalej - hasło "antyadhezyjny" :->
|