Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kociołek Re: Kociołek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kociołek

« poprzedni post następny post »
Data: 2016-08-10 21:52:11
Temat: Re: Kociołek
Od: Krycha <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 10.08.2016 o 19:04, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 10.08.2016 o 12:56, Ikselka pisze:
>> Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
>>> W dniu 10.08.2016 o 01:01, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
>>>>>> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>>>>>>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>>>>>>> Cześć!
>>>>>>>>
>>>>>>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki
>>>>>>>> wybrać. Zwykły
>>>>>>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>>> MW
>>>>>>>
>>>>>>> Z emalią.
>>>>>>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>>>>>>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>>>>>>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego
>>>>>>> kociołkarza
>>>>>>> może to być problem:)
>>>>>>
>>>>>> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go
>>>>>> umyć.
>>>>>> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
>>>>>> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
>>>>>> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>>>>>>
>>>>>> A co z przywieraniem potraw?
>>>>>>
>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>> MW
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
>>>>> Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
>>>>> składnikiem kociołka.
>>>>> Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
>>>>
>>>> A bo trzeba takie naczynia natłuszczonymi przechowywać :-)
>>>
>>> To jest oczywiste, więc nie wspominałem o tym.
>>> Ale nie ma to wiele wspólnego z przywieraniem potraw.
>>>
>>>
>>
>> Ma wszystko. Kiedy naczynie nie jest natłuszczane po umyciu, podczas
>> przechowywania rdzewieje, przez co jego powierzchnia staje się coraz
>> bardziej porowata.
>>
>
> Ty zawsze taka upierdliwa jesteś, czy tylko na mnie się tak zawzięłaś?

Nie jest upierdliwa, tylko dokładna, a to różnica.
Warto korzystać z rad Ikselki, ma dużo racji.

Krycha.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.08 Ikselka
10.08 Ikselka
11.08 Animka
11.08 Animka
11.08 Ikselka
11.08 Ikselka
11.08 Wiesiaczek
11.08 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6