Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin1!g
oblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-
01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Kociołek
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <57a3fdbf$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ib9$j1b$1@node1.news.atman.pl>
<57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<nodbrh$h17$1@node2.news.atman.pl>
<pbozdmg3vzgi$.19501toauk94r$.dlg@40tude.net>
<noebfj$f7q$1@node2.news.atman.pl>
<57ab0870$0$15204$65785112@news.neostrada.pl>
<nofmq3$pve$2@node2.news.atman.pl>
From: Krycha <k...@p...onet.pl>
Date: Wed, 10 Aug 2016 21:52:11 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.2.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <nofmq3$pve$2@node2.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 66
Message-ID: <57ab85eb$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-206-248-38.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1470858731 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 659 87.206.248.38:54673
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372824
Ukryj nagłówki
W dniu 10.08.2016 o 19:04, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 10.08.2016 o 12:56, Ikselka pisze:
>> Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
>>> W dniu 10.08.2016 o 01:01, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
>>>>>> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>>>>>>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>>>>>>> Cześć!
>>>>>>>>
>>>>>>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki
>>>>>>>> wybrać. Zwykły
>>>>>>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>>> MW
>>>>>>>
>>>>>>> Z emalią.
>>>>>>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>>>>>>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>>>>>>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego
>>>>>>> kociołkarza
>>>>>>> może to być problem:)
>>>>>>
>>>>>> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go
>>>>>> umyć.
>>>>>> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
>>>>>> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
>>>>>> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>>>>>>
>>>>>> A co z przywieraniem potraw?
>>>>>>
>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>> MW
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
>>>>> Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
>>>>> składnikiem kociołka.
>>>>> Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
>>>>
>>>> A bo trzeba takie naczynia natłuszczonymi przechowywać :-)
>>>
>>> To jest oczywiste, więc nie wspominałem o tym.
>>> Ale nie ma to wiele wspólnego z przywieraniem potraw.
>>>
>>>
>>
>> Ma wszystko. Kiedy naczynie nie jest natłuszczane po umyciu, podczas
>> przechowywania rdzewieje, przez co jego powierzchnia staje się coraz
>> bardziej porowata.
>>
>
> Ty zawsze taka upierdliwa jesteś, czy tylko na mnie się tak zawzięłaś?
Nie jest upierdliwa, tylko dokładna, a to różnica.
Warto korzystać z rad Ikselki, ma dużo racji.
Krycha.
|