Data: 2016-08-10 20:15:47
Temat: Re: Kociołek
Od: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 10.08.2016 o 20:01, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 10 Aug 2016 19:04:03 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>
>> W dniu 10.08.2016 o 12:56, Ikselka pisze:
>>> Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
>>>> W dniu 10.08.2016 o 01:01, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>>>>
>>>>>> W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
>>>>>>> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>>>>>>>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>>>>>>>> Cześć!
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki wybrać. Zwykły
>>>>>>>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>>>> MW
>>>>>>>>
>>>>>>>> Z emalią.
>>>>>>>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>>>>>>>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>>>>>>>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego kociołkarza
>>>>>>>> może to być problem:)
>>>>>>>
>>>>>>> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go umyć.
>>>>>>> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
>>>>>>> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
>>>>>>> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>>>>>>>
>>>>>>> A co z przywieraniem potraw?
>>>>>>>
>>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>>> MW
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
>>>>>> Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
>>>>>> składnikiem kociołka.
>>>>>> Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
>>>>>
>>>>> A bo trzeba takie naczynia natłuszczonymi przechowywać :-)
>>>>
>>>> To jest oczywiste, więc nie wspominałem o tym.
>>>> Ale nie ma to wiele wspólnego z przywieraniem potraw.
>>>>
>>>>
>>>
>>> Ma wszystko. Kiedy naczynie nie jest natłuszczane po umyciu, podczas
>>> przechowywania rdzewieje, przez co jego powierzchnia staje się coraz
>>> bardziej porowata.
>>>
>>
>> Ty zawsze taka upierdliwa jesteś, czy tylko na mnie się tak zawzięłaś?
>
> Upierdliwa? - to raczej Ty. Aby potrawy jak najmniej przywierały,
> porowatość wnętrza naczynia powinna być jak najmniejsza. Nie zgadzasz się z
> tym?
>
Nie do końca...
Patelnie teflonowe mają często porowatą powierzchnię a nic tam nie
przywiera...
Kombinuj dalej...
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|