Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kolacja dla obcokrajowców
Date: Wed, 6 Apr 2005 10:19:20 +0000 (UTC)
Organization: lubman
Lines: 27
Message-ID: <d30d38$672$1@news.lublin.pl>
References: <VFA4e.14128$Fh2.7969@trnddc04> <7...@n...onet.pl>
<w...@n...onet.pl>
<d30au5$ju3$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1112782760 6370 212.182.63.154 (6 Apr 2005 10:19:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Apr 2005 10:19:20 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:236400
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
> In article <d30au5$ju3$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> wrote:
>> >
>> > Zauważ jednak, że także w Polsce, jeżeli się podejmuje gości bardziej
>> > lub niej uroczystą kolacją, to daje się ciepłe danie.
>> >
>> No przecież te frankfu... czy cóś ma ją być na ciepło. Choć ja bym raczej
>> dała, jeśli już ma być coś kiełbasianego, białą kiełbasę pieczoną z cebulką
>> + chrzan. Albo bigos ;-)
> Nie każdy obcokrajowiec lubi zgniłą kapustę. A biała kiełbasa to też
> niekoniecznie polska specjalność.
Ale zawsze można ją podać w polskim sosie. Piwo pół na pół z wodą plus sporo
poszatkowaniej cebuli, zabarwione karmelem, lekko zakwaszone sokiem z cytryny.
Ja cebulę najpierw szklę, wrzucam kiełbasę, troche podsmażam i zalewam sosem.
Bardzo dobrze wchodzi z ziemniakami puree.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|