Data: 2005-04-06 10:19:20
Temat: Re: Kolacja dla obcokrajowców
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
> In article <d30au5$ju3$1@nemesis.news.tpi.pl>,
> "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> wrote:
>> >
>> > Zauważ jednak, że także w Polsce, jeżeli się podejmuje gości bardziej
>> > lub niej uroczystą kolacją, to daje się ciepłe danie.
>> >
>> No przecież te frankfu... czy cóś ma ją być na ciepło. Choć ja bym raczej
>> dała, jeśli już ma być coś kiełbasianego, białą kiełbasę pieczoną z cebulką
>> + chrzan. Albo bigos ;-)
> Nie każdy obcokrajowiec lubi zgniłą kapustę. A biała kiełbasa to też
> niekoniecznie polska specjalność.
Ale zawsze można ją podać w polskim sosie. Piwo pół na pół z wodą plus sporo
poszatkowaniej cebuli, zabarwione karmelem, lekko zakwaszone sokiem z cytryny.
Ja cebulę najpierw szklę, wrzucam kiełbasę, troche podsmażam i zalewam sosem.
Bardzo dobrze wchodzi z ziemniakami puree.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|