Data: 2015-10-15 23:07:12
Temat: Re: Kombucha.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Pszemol" <P...@P...com> Wrote in message:
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:561dfd2a$0$27514$65785112@news.neostrada.pl...
>> "Pszemol" <P...@P...com> Wrote in message:
>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:561cebae$0$8386$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Mnie jednak dziwi.
>>>>>>> Zwlaszcza jego obecnosc tam, gdzie "tradycyjnie" nie powien byc.
>>>>>
>>>>> Cukier w kiełbasie jest z takiego samego powodu, co sól w ciastkach.
>>>>
>>>> No nie tylko. Jest on dodatkiem funkcjonalnym do peklowania,
>>>> poprawiając kolor i strukturę mięsa. W solance następuje
>>>> utlenianie cukru, przez co pozbawia on ją zbędnego tlenu,
>>>> wpływającego rozwój mikroorganizmów powodujących
>>>> psucie.
>>>
>>> Czy zechciałabyś rozwinąć ten temat utleniania jako pozbawiania
>>> solanki zbędnego tlenu ? Bardzo mnie to zaciekawiło :-)))
>> Zadaj konkretne pytanie - nie będę niczego rozwijać dla Ciebie w
>> cały świat.
>
> No opisz proszę jak to cukier w solance się utlenia. Co się z nim dzieje?
> I gdzie ta solanka miała tlen i jak się go pozbyła to co się z nią stało?
>
>
Skoro Cię w szkole nie nauczono, no to już sobie sam w pocie
czoła wyguglaj, skąd się bierze w wodzie tlen, którym np
oddychają ryby i inne wodne organizmy. I co się dzieje, kiedy w
takiej natlenionej słonej wodzie znajdzie się białko. I co to są
bakterie denitryfikujące. I po co im jest WĘGIEL z tego cukru w
tej solance. I jak i po co sobie ten węgiel z tego cukru
wyciągają, co i skąd w zamian wskakuje i jakie są tej przemiany
produkty. Darmowe korki to już nie u mnie.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|