Data: 2011-12-22 23:35:18
Temat: Re: Kompot z suszu
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL wrote:
> Dnia Fri, 23 Dec 2011 00:09:20 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> XL wrote:
>>
>>> Dnia Thu, 22 Dec 2011 21:17:19 +0100, Aicha napisał(a):
>>>
>>>> Czemu zawsze musi być kresowo? :)
>>>
>>> Bo tylko ta kuchnia może obecnie nazywać się polską, zachowała się
>>> najlepiej - dzisiejsza Polska jest zdominowana przez mieszaniny
>>> wszelkich innych kuchni, ponieważ ambicją większości jest już tylko to,
>>> aby było NIEpolsko. Polska kuchnia to już dziś coś, czego nikt nie
>>> rozumie, tak ja smaku prawdziwej szynki nikt już nie zna.
>>
>> To dlaczego dodajesz cytrynę do kompotu z suszu? Przecież to NIEpolskie!
>> Co zaliczasz do kuchni polskiej? Dania ukraińskie? Litewskie? Ziemniaki
>> mogą być? Strasznie niepolskie i na dokładkę z Niemiec przyszły do
>> Polski. Tragedia. A włoszczyzna? Twu. toż to jak spaghetti, prosto z
>> Włoch przyszło.
>
> TRADYCYJNA polska kuchnia - kresowa. Nie chodziło mi o narodowość.
Znaczy tradycja polskiej kuchni wywodzi się z zaboru rosyjskiego i częściowo
austriackiego. Inne regiony gotowały nietradycyjnie i niepolsko?
Osobiście uważam, że nie należy przesadzać. Lubię kuchnię tradycyjną, ale
zdarza mi się zamienić kaszę gryczaną na coś innego, bo akurat gryczki
dzieciaki nie lubią. To, że nikt tradycji nie rozumie jest po prostu
nieprawdą. Prawdą jest, że mamy "mainstream", tendencja panosząca się w
wielu krajach. Ale tradycyjna kuchnia jest żywa, choć w Polsce trzeba trochę
poszukać. Brakuje mi na przykład czegoś takiego, jak "Jołki Pałki" w Rosji.
Taka restauracja średnio-szybkiej obsługi (coś w rodzaju Sfinksa), tylko z
potrawami rosyjskimi. Sądzę, że w Polsce też by się coś takiego przyjęło.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|