Data: 2014-06-18 20:55:34
Temat: Re: Krem czekoladowy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 18 Jun 2014 17:15:23 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2014-06-17 23:35, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Tue, 17 Jun 2014 19:42:12 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2014-06-17 17:18, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>> Taki do tortu. Jak zrobić - najpierw rozpuścić czekoladę w śmietance, a
>>>> potem ubić, czy najpierw ubić śmietanę, a potem wmieszać rozpuszczoną
>>>> czekoladę?
>>>
>>> Czekoladę rozpuścić w kąpieli, ubić śmietankę, miksując stopniowo
>>> dodawać płynną czekoladę.
>>> Tak robię ja, tak mi się nigdy nie zmaśliło.
>>>
>>
>> http://foodmag.pl/blog/ganache-polewa-czy-krem/
>> "(...)Natomiast gdy chcemy krem: czekamy, aż masa ostygnie, wstawiamy do
>> lodówki i schładzamy. Później ubijamy ganache na puszysta masę. Masa
>> powinna zwiększyć znacznie swoja objętość.(...)"
>
> To, co ja robię, NIE jest ganaszem. Ganasz powstaje przez połączenie
> czekolady ze śmietanką NIEubitą.
>
JA mówię o GANASZU.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|