Data: 2015-07-15 10:33:59
Temat: Re: Krem do tarty
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FEniks <x...@p...fm> Wrote in message:
> W dniu 2015-07-14 o 10:24, XL pisze:
>>
>> A fe te masła! Za ciężkie pod owoce. Zrób
>> bitą śmietanę i zmieszaj
>> z serkiem mascarpone, oczywiście do tego ekstrakt z wanilii i
>> cukier puder. Poezja.
>
> Mascarpone ma prawie tyle samo tłuszczu, co masło,
Prawie? - masło ma 82-83 procent, no proszę Cię, jakie "prawie".
> więc lekkością też
> nie grzeszy.
Nie chodzi o zawartość tłuszczu, lecz o piankową konsystencję i
brak efektu "rozpływającej śliskości"- maślany krem w ustach,
oblewający owoce, ble.
> Taką mieszankę bitej śmietany z mascarpone, w różnych
> wariantach, robię zwykle jako przełożenie tortu. Pewnie, że poezja, ale
> czasem chciałoby się innej literatury.
>
Pewnie, tyle że ten krem akurat idealny do owoców.
Można ew. pójść w stronę lekkich kremów na bazie ubitych białek,
no ale to już ryzyko salmonelli.
--
XL
|