Data: 2015-07-15 15:23:32
Temat: Re: Krem do tarty
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 15 Jul 2015 10:33:59 +0200 (CEST), XL napisał(a):
>> Taką mieszankę bitej śmietany z mascarpone, w różnych
>> wariantach, robię zwykle jako przełożenie tortu. Pewnie, że poezja, ale
>> czasem chciałoby się innej literatury.
>>
>
> Pewnie, tyle że ten krem akurat idealny do owoców.
>
> Można ew. pójść w stronę lekkich kremów na bazie ubitych białek,
> no ale to już ryzyko salmonelli.
I chyba wymyśliłam:
całe jajka ubić z cukrem na parze (będzie gorące - salmonelli się zatem
nie boimy), aż masa zbieleje i będzie się rwać przy trzepaczce. Ostudzić.
DELIKATNIE wymieszać (objętościowo pół na pół) z ubitą (oczywiście z cukrem
i cukrem waniliowym - ilość słodyczy wg gustu) śmietaną kremówką.
Ilość składników zależnie od wielkości tarty, więc nie podaję.
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
|