Data: 2004-01-31 12:23:14
Temat: Re: Krem do tortu z masłem czy z masmixem?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-402E53.14010131012004@gw1.news.tpi.pl...
> Problem może być w tym, że aby krem się udał musi być bardzo dobre
> masło. Z masmixu może łatwiej zrobić.
Dokładnie o to chodzi... Jeśli nie masz pewności że masz bardzo dobre masło,
to lepiej wziąć masmix. Moje doświadczenie mówi, ze masa z masmixem nigdy
się nie waży, ale uwaga - to musi być normalny masmix, a nie żaden light.
Chodzi głównie o to, ze masmix ma gładką konsystencję, ale tłuszcz to masa
musi zawierać.
BTW w oryginalnym przepisie rodzinnym było mieszanie masła z margaryną. Jak
dostałam przepis od teściowej, to na początku robiłam z samym masłem, bo
dawno dawno temu margaryny były śmierdzące... Potem jakoś tak z tym masmixem
spróbowałam i zadziałało. Obecnie dla odmiany robię znowu z samym masłem...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|