Data: 2005-02-10 20:52:26
Temat: Re: Krupnik - pytanie
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kinga 'Słowotok' Macyszyn napisal(a):
>I mam do was pytanie o proporcje, których nigdy, ale przenigdy nie udaje mi
>się wypośrodkować.
>Albo wychodzi jakaś mięsno-kaszna potrawa, w którą po wystygnięciu można
>łyżkę na sztorc wbić, albo ziarenka smętnie pływają pojedynczo w łyżce.
>Jakie mają być proporcje wody i kaszy dla 0,5 kg żeberek, pęczka włoszczyzny
>(potem się go wyciągnie) 2 pokrojonych w kostkę marchewek i jakichś 5-6
>ziemniaków?
No wiec kaszy daje sie lyzke na talerz. Lyzki moga byc z czubem ;--).
Na duzy gar (starcza na dwa trzy dni dla czteroosobowej rodziny). Daje
dwa udka z kurczaka (ida potem do drugiego dania), ze 2-3 marchewki,
pietruszke, kawalek selera. Marchew, pietruszke, seler scieram na
grubej tarce (na wiorki). Moja matka robila krupnik czysty, a ten z
warzywami sciagnalem od tesciowej. Ziemniakow z 6-8 sztuk.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Jak ja was, kurrwy, nienawidzę, jak do was bym z kałacha bił."
|