Data: 2006-07-18 14:25:21
Temat: Re: Kruszonka
Od: Lia <i...@p...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2006-07-18 16:22:31 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *notujaca* skreślił te oto słowa:
> No właśnie o tym myślałam, tylko zastanawiałam się nad temperaturą i czasem,
> bo kiedyś próbowałam i mi nie wyszła. Proporcje masło:mąka:cukier 1:1:1? I
> na posmarowaną masłem blachę?
>
> Może zaryzykuję jeszcze raz <przełykanie_ślinki>
ja korzystam z innego przepisu, bo taka zwykła kruszonka namietnei mi sie
rozpływała na ciescie...
1/2kg mąki
300g masła
1 torebka cukru waniliowego
150g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki śmietany kwaśnej
Mąkę przesiać (IMO to konieczność, ale jak ktoś leniwy to może to sobie
odpuścić). Posiekac ją nożem razem z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtka,
śmietanę, 1 cukier waniliowy. Szybko zagnieść - ale nie stresować się jak
przy zwykłej kruszonce tą szybkością i posiadaniem zimnych opuszków palców
;P Ja się nie stresuję, zagniatam normalnie, i tyle ile uznam za stosowne.
Ugniecione ciasto w folię alu i do zamrażalki na 20 minut.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
Nie obrażaj krokodyla, zanim nie znajdziesz się na drugim
brzegu rzeki /przysłowie afrykańskie/
|