Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuchnia gazowo-elektryczna ?
Date: Tue, 09 Sep 2003 16:09:26 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 31
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <bjis29$fcm$1@opal.futuro.pl> <bjkm5g$13ng$1@foka.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 1063116501 20311176 160.45.180.154 (16 17 19)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; de-DE; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0
X-Accept-Language: de-de, de
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172856
Ukryj nagłówki
sheep:
>>Muszę starą kuchenkę gazową zamienić na nową.
>>Teraz są głównie gazowo-elektryczne i mam pytania:
>>1. Czy piekarnik elektryczny jest faktycznie lepszy od gazowego?
>
>
> moim zdaniem jest dużo lepszy, gdyż ma termostat, i dzielnie stara sie
> utrzymać temperautre taką jaką mu sie narzuciło, a nie rozgrzewa sie dalej.
gazowe też mają termostat. Elektryczne można jednak ustawić na niższe
temperatury i są stabilniejsze.
> Po za tym w takiej kuchence można regulować czy ma grzać tylko z góry czy z
> dołu, czy oba na raz, co sie przydaje, gdy widać że ciasto sie za bardzo
> spieka (przypala) od góry, a w środku surowe :)
gazowe też takie są.
Cóż, lubię gaz. Moja kuchenka (gazowa) ma jednak tą wadę, że termostat
ma dość znaczną histerezę no i nie ma "góry". Mam w niej jednak opiekacz
elektryczny (2.2kW), jednak bez regulacji. Przydałoby się.
Aha, termoobieg też ma, więc nie jest to domeną kuchenek elektrycznych.
Gdybym miał możliwość podłączenia kuchenki elektrycznej o przyzwoitej
mocy (5kW lub więcej), to pewnie wybrałbym też kombinację gaz do
gotowania i prąd do pieczenia.
Waldek
|