Data: 2003-09-09 14:09:26
Temat: Re: Kuchnia gazowo-elektryczna ?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
sheep:
>>Muszę starą kuchenkę gazową zamienić na nową.
>>Teraz są głównie gazowo-elektryczne i mam pytania:
>>1. Czy piekarnik elektryczny jest faktycznie lepszy od gazowego?
>
>
> moim zdaniem jest dużo lepszy, gdyż ma termostat, i dzielnie stara sie
> utrzymać temperautre taką jaką mu sie narzuciło, a nie rozgrzewa sie dalej.
gazowe też mają termostat. Elektryczne można jednak ustawić na niższe
temperatury i są stabilniejsze.
> Po za tym w takiej kuchence można regulować czy ma grzać tylko z góry czy z
> dołu, czy oba na raz, co sie przydaje, gdy widać że ciasto sie za bardzo
> spieka (przypala) od góry, a w środku surowe :)
gazowe też takie są.
Cóż, lubię gaz. Moja kuchenka (gazowa) ma jednak tą wadę, że termostat
ma dość znaczną histerezę no i nie ma "góry". Mam w niej jednak opiekacz
elektryczny (2.2kW), jednak bez regulacji. Przydałoby się.
Aha, termoobieg też ma, więc nie jest to domeną kuchenek elektrycznych.
Gdybym miał możliwość podłączenia kuchenki elektrycznej o przyzwoitej
mocy (5kW lub więcej), to pewnie wybrałbym też kombinację gaz do
gotowania i prąd do pieczenia.
Waldek
|