Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!aioe.org!7cvB3B+mC9lyzVIXuBQDGw.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuchnia indukcyjna
Date: Thu, 3 Mar 2022 14:37:27 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <svqgan$mp9$1@gioia.aioe.org>
References: <svni7c$1tau$1@gioia.aioe.org> <svnpm1$h0v$1@dont-email.me>
<svo8a2$19bd$2@gioia.aioe.org> <svo8ta$ljh$1@dont-email.me>
<svq07h$tur$1@gioia.aioe.org> <svq5iu$3bi$1@dont-email.me>
<svqe0k$1ig3$1@gioia.aioe.org> <svqfg0$i1r$1@dont-email.me>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="23337";
posting-host="7cvB3B+mC9lyzVIXuBQDGw.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.6.1
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383437
Ukryj nagłówki
W dniu 03.03.2022 o 14:22, heby pisze:
> On 03/03/2022 13:57, trybun wrote:
>> naczynie którym jest _dobry_ do płyt indukcyjnych garnek i
>> przeprowadzam operację zagotowania wody na czas, następnie
>> przeprowadzam identyczna operację na kuchni elektrycznej. Oczywiście
>> moce są kuchenek takie same.
>
> Przeprowadź więc.
>
> Przy prawidłowym dobranym naczyniu do kuchenki indykcyjnej, moc
> pobrana z sieci na zagotowanie tej samej ilości wody będzie bardzo
> podobna, choć z przewagą indukcji. Głównie z powodu mniejszych strat
> "na boki", energia transmitowana jest wprost do garnka, a w tych
> lepszych nawet precyzyjnie, w górną część podstawy, blisko wody,
> zamiast grzać bez sensu wszystko na około.
>
> Jeśli pytasz czy indukcja będzie lepsza: nie. Zawsze znajdzie się
> jakiś konserwatysta, który uzna, że lepiej gotować na żyletki, bo kawa
> smakuje jak za dawnych czasów.
>
> Odpowiedź uniwersalna nie istnieje.
>
> Weź pod uwagę, że kuchenki mają trzy nieoczywiste wady:
>
> 1) jakośc elektroniki jest poniżająca. Oczekuj, że przestanie coś w
> niej działać, a wymiana kontrolera to 50% kosztów.
>
> 2) Zazwyczaj pokryte są ceramiką która jest odporna na zarysowanie,
> pod warunkiem trzymania w styropianie. Jest też odporna na uderzenia,
> pod tym samym warunkiem.
>
> 3) Obsługuje się ją przyciskami. To wyklucza połowę emerytów i
> większość prawników.
Gdy już kupię indukcję to na pewno przeprowadzę takie równanie, ale jak
na razie to potrzebuję informacji przed zakupowej.
Jeżeli nie jest "lepsza" w sensie szybszego zagotowywania wody to w moim
wypadku ją dyskwalifikuje, juz bez wnikania w te warunki które
wymieniłeś powyżej. Ew wyższe zużycie prądu to dla mnie żadna wada bo
prądu to akurat u mnie dostatek.
|