Data: 2012-06-25 12:53:16
Temat: Re: Kuchnia weselna
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 25 Jun 2012 02:52:46 -0700 (PDT), Karol Piotrowski napisał(a):
> Witam Grupowiczow:)
>
> W ten weekend byłem na n-tym już w życiu weselu, i zastanawia mnie
> jedna rzecz. Wiadomo, że w polskiej tradycji weselnej są dania
> zakorzenione, typu pseudo-stroganow czy barszczyk po północy, i ciężko
> sobie wyobrazić wesele (takie duże dla całej rodziny, nie dla
> wybranych) bez tychże, tak jak bez żenujących zabaw na oczepinach i
> "jak żeś wypił, to se nalej". Ta ostatnio wizytowana przeze mnie
> impreza miała to do siebie, że kucharka nie była z domu weselnego,
> tylko była specjalnie zamówiona i podobno "jedzenie było fenomenalne".
> I teraz nasuwają mi się dwa pytania:
>
> 1. Dlaczego weselny stroganow to prawie zupa, z jakimiś wołowymi
> ochłapami, do tego z jakimiś wynalazkami typu ogórki kiszone?
>
> 2. Kiedy panie/panowie pracujący w weselnym cateringu nauczą się, że
> istnieją inne przyprawy niż sól i pieprz, a zioła to nie tylko koperek
> na ziemniakach i listek pietruszki przyozdabiający zdechłe warzywa
> drobno pokrojone i zalane majonezem nazywane dumnie 'sałatka'?
>
> 3. Czy naprawdę sos z kostki rosołowej i skrobi ziemniaczanej pasuje
> do każdego rodzaju mięsa?
>
> 4. Czy każda pieczeń musi być wyschnięta na wiór, nie przyprawiona,
> polana tym sosem z kostki i podana w ilości pół kilo na głowę?
>
> 5. Czy kiedyś powszechnie pojawią się sztućce do nakładania dodatków
> typu kiełbaski/wędliny/jajka z rozkładanych na stole półmisków? Jakoś
> nie jestem fanem grzebania upoconymi paluchami bądź oślinionym
> widelcem po talerzu z jedzeniem dla wielu osób.
>
> 6. Ananas pokrojony "ozdobnie", który poleży w lodówce 2 dni, a potem
> pół nocy w żarze sali weselnej wcale nie jest smaczny.
>
> Te obserwacje są z grubsza uniwersalne, odniosłem się do ostatnio
> wizytowanej imprezy, bo tutaj najlepiej pamiętam menu:)
>
> PS około 3 nad ranem jako danie gorące dostałem kotlety ziemniaczane z
> frytkami...
Trzeba wiedzieć, gdzie wesele organizować. Po prostu.
--
XL
|