Data: 2005-10-15 14:35:26
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wojtek" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:dioo3b$285k$1@node3.news.atman.pl...
> Jak juz zdobedziesz ten przepis, to bylbym wdzieczny
> za podeslanie.(ja szukam tego przepisu juz kawal czasu
> i jakos nie mogo znalez)
> pozdrawiam
>> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
Jesli jest to kuchnia witnamska, to kolor ten pochodzi z przypraw zawerajacych ziarna
annatto (ponoc sie to "Arnota" zwie po polsku.) Daje to-to nie tylko czerwony kolor
ale i troche smaku. Wystepuje takze w kuchniach latynoskich pod nazawa "achiote." W
PL mozna dostac w sklepach "u wietnamczykow" ("u tajow", etc.) jako "Hot dieu mau"
(sory za niezgrabna transliteracje.)
--
><eM eL><
|