Data: 2000-05-18 11:15:46
Temat: Re: Kurcze pieczone
Od: "Ania Slusarczyk" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1eaqy4c.1r4f3li1v9pgjsN%wlos@tele.com.pl...
> ania slu <a...@g...pl> wrote:
>
> > "Jacek Wilczkowski" <W...@n...com.pl> wrote in message
> > news:39212329.6739A037@nosbbdo.com.pl...
> > > Witam wszystkich grupowiczów!
> > > Wczoraj zosta"em szczęśliwym (?) posiadaczem kury w ca"ości (no
> > > niezupe"nie - jest pusta w środku i brakuje jej niektórych zakończeń).
> > > Co mogę z nią począć? Pe"no jest wszędzie przepisów na skrzyde"ka,
udka,
> > > piersi, natomiast nie znalaz"em niczego ciekawego dotyczącego ca"ego
> > > ptaszka. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
> > > ---------------------
> > > Jacek Wilczkowski
> > > NoS/BBDO Sp. z o.o.
> > > w...@n...com.pl
> > > w...@g...pl
> > > tel. 604 09 57 53
> > >
> > > Bardzo prosty a smakowity jest przepis na kurę pieczoną na kilogramie
> > soli.
> > Należy kurze rozkroić mostek i natrzeć ją na zewnątrz i w środku
zio"ami.
> > Najczęściej robię zaprawę z oliwy, papryki , zió" prowansalskich,
majeranku
> > i wyciśniętego czosnku. Następnie na blachę wysypuję ok. 0,5 -1 kg soli
i
> > wyg"adzam, aż mam równą powierzchnię. Na niej delikatnie, tak aby
opiera"a
> > się tylko na skrzyde"kach i nóżkach k"adę kurę - tzw pozycja na żabę.
Piekę
> > w gorącym piekarniku ok.40min. Nie dodaję w ogóle soli!!! Kura jest
> > chrupiąca i soczysta.
> > Smacznego
> > Ania
>
> Jestes pewna, ze to przepis na kure. a nie na kurczaka?
>
> Wladyslaw
Kajam sie.Oczywiscie, ze chodzi o kurczaka.
ania
|