Data: 2000-05-17 04:46:46
Temat: Re: Kurcze pieczone
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
ania slu <a...@g...pl> wrote:
> "Jacek Wilczkowski" <W...@n...com.pl> wrote in message
> news:39212329.6739A037@nosbbdo.com.pl...
> > Witam wszystkich grupowiczów!
> > Wczoraj zosta"em szczęśliwym (?) posiadaczem kury w ca"ości (no
> > niezupe"nie - jest pusta w środku i brakuje jej niektórych zakończeń).
> > Co mogę z nią począć? Pe"no jest wszędzie przepisów na skrzyde"ka, udka,
> > piersi, natomiast nie znalaz"em niczego ciekawego dotyczącego ca"ego
> > ptaszka. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
> > ---------------------
> > Jacek Wilczkowski
> > NoS/BBDO Sp. z o.o.
> > w...@n...com.pl
> > w...@g...pl
> > tel. 604 09 57 53
> >
> > Bardzo prosty a smakowity jest przepis na kurę pieczoną na kilogramie
> soli.
> Należy kurze rozkroić mostek i natrzeć ją na zewnątrz i w środku zio"ami.
> Najczęściej robię zaprawę z oliwy, papryki , zió" prowansalskich, majeranku
> i wyciśniętego czosnku. Następnie na blachę wysypuję ok. 0,5 -1 kg soli i
> wyg"adzam, aż mam równą powierzchnię. Na niej delikatnie, tak aby opiera"a
> się tylko na skrzyde"kach i nóżkach k"adę kurę - tzw pozycja na żabę. Piekę
> w gorącym piekarniku ok.40min. Nie dodaję w ogóle soli!!! Kura jest
> chrupiąca i soczysta.
> Smacznego
> Ania
Jestes pewna, ze to przepis na kure. a nie na kurczaka?
Wladyslaw
|