Data: 2000-05-16 14:04:45
Temat: Re: Kurcze pieczone
Od: "ania slu" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jacek Wilczkowski" <W...@n...com.pl> wrote in message
news:39212329.6739A037@nosbbdo.com.pl...
> Witam wszystkich grupowiczów!
> Wczoraj zostałem szczęśliwym (?) posiadaczem kury w całości (no
> niezupełnie - jest pusta w środku i brakuje jej niektórych zakończeń).
> Co mogę z nią począć? Pełno jest wszędzie przepisów na skrzydełka, udka,
> piersi, natomiast nie znalazłem niczego ciekawego dotyczącego całego
> ptaszka. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
> ---------------------
> Jacek Wilczkowski
> NoS/BBDO Sp. z o.o.
> w...@n...com.pl
> w...@g...pl
> tel. 604 09 57 53
>
> Bardzo prosty a smakowity jest przepis na kurę pieczoną na kilogramie
soli.
Należy kurze rozkroić mostek i natrzeć ją na zewnątrz i w środku ziołami.
Najczęściej robię zaprawę z oliwy, papryki , ziół prowansalskich, majeranku
i wyciśniętego czosnku. Następnie na blachę wysypuję ok. 0,5 -1 kg soli i
wygładzam, aż mam równą powierzchnię. Na niej delikatnie, tak aby opierała
się tylko na skrzydełkach i nóżkach kładę kurę - tzw pozycja na żabę. Piekę
w gorącym piekarniku ok.40min. Nie dodaję w ogóle soli!!! Kura jest
chrupiąca i soczysta.
Smacznego
Ania
|