Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "ania slu" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...com.pl>
Subject: Re: Kurcze pieczone
Lines: 29
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Message-ID: <1AcU4.74849$O4.1484393@news.tpnet.pl>
Date: Tue, 16 May 2000 14:04:45 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.205.20.194
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 958485885 195.205.20.194 (Tue, 16 May 2000 16:04:45 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 May 2000 16:04:45 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28035
Ukryj nagłówki
"Jacek Wilczkowski" <W...@n...com.pl> wrote in message
news:39212329.6739A037@nosbbdo.com.pl...
> Witam wszystkich grupowiczów!
> Wczoraj zostałem szczęśliwym (?) posiadaczem kury w całości (no
> niezupełnie - jest pusta w środku i brakuje jej niektórych zakończeń).
> Co mogę z nią począć? Pełno jest wszędzie przepisów na skrzydełka, udka,
> piersi, natomiast nie znalazłem niczego ciekawego dotyczącego całego
> ptaszka. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
> ---------------------
> Jacek Wilczkowski
> NoS/BBDO Sp. z o.o.
> w...@n...com.pl
> w...@g...pl
> tel. 604 09 57 53
>
> Bardzo prosty a smakowity jest przepis na kurę pieczoną na kilogramie
soli.
Należy kurze rozkroić mostek i natrzeć ją na zewnątrz i w środku ziołami.
Najczęściej robię zaprawę z oliwy, papryki , ziół prowansalskich, majeranku
i wyciśniętego czosnku. Następnie na blachę wysypuję ok. 0,5 -1 kg soli i
wygładzam, aż mam równą powierzchnię. Na niej delikatnie, tak aby opierała
się tylko na skrzydełkach i nóżkach kładę kurę - tzw pozycja na żabę. Piekę
w gorącym piekarniku ok.40min. Nie dodaję w ogóle soli!!! Kura jest
chrupiąca i soczysta.
Smacznego
Ania
|