Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!not-for-mail
From: Marcin Helinski <h...@m...poznan.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: LISTA HORROROWYCH HITÓW NA TALERZU
Date: Thu, 02 Aug 2001 11:36:46 +0200
Organization: POZMAN - http://www.man.poznan.pl/
Lines: 26
Message-ID: <3...@m...poznan.pl>
References: <9k6npt$m8m$1@news.tpi.pl> <9k8udj$gsv$1@news.tpi.pl>
<9k8uob$ip7$1@news.tpi.pl> <B78DD890.2002%cezary.gmyz@zycie.media.pl>
NNTP-Posting-Host: aster.man.poznan.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 996744860 5348 150.254.170.123 (2 Aug 2001 09:34:20
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: 2 Aug 2001 09:34:20 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (WinNT; U)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60946
Ukryj nagłówki
cezary gmyz wrote:
>
> Jestem przekonany obrzydzenie jakie wywoluja w was dania w/w uwarunkowane
> jest psychologicznie: odrzucaja was nie same potrawy ale ich semantyka:
> flaki, watroba, mozg, czernina, mamalyga czy saleceson, ozor czy golonka zle
> oddzialuja na wyobraznie smakowa. Czesc z nich zjedlibyscie zapewne gdyby
> nie nazwa.
A u mnie wlasnie nie jest tak. Ja np. flaki, watrobe, czernine czy
golonke lubie. Nie przeszkadza mi zupelnie nazwa, a smak mi odpowiada.
Salceson zjem, ale nie z apetytem. A mozgu np. nie lubie. Kiedys jadlem
za czasow swiniobic u dziadka jajecznice z mozgiem. Nie byla najgorsza,
ale smak mi nie odpowiadal. Mysle, ze nazwa nie ma tu nic do rzeczy.
Raczej bardziej oddzialuje fakt z czego dana potrawa jest zrobiona. Ale
tez nie zawsze. Wazny jest tez wyglad potrawy.
pozdrawiam
Marcin
****************************************************
* Marcin Helinski |-\ /-|
* | \__/ |
* Software developer | / \ |
* | /----\ |
* Poznan University of Technology |/ \/ \|
* | /\ |
****************************************************
|