Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Langos węgierskie placki
Date: 18 Jan 2001 21:44:55 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 45
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <1enf3fy.obp3a01e7dn28N%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 979850695 25973 213.180.128.22 (18 Jan 2001 20:44:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jan 2001 20:44:55 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.191.162.99, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.0; Windows 95)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41496
Ukryj nagłówki
> Anna <a...@r...fm> wrote:
>
> > > > Czy zna ktoś przepis na te wspania"e placki kukurydziane
> > >
> > > 40 dkg bialej maki pszennej
> > > 2 ugotowane i utluczone ziemniaki
> > > 3 dkg drozdzy
> > > 1 szklanka letniego mleka
> > > cukier
> > > sol
> > > olej
> >
> > A gdzie ta kukurydza????
>
> Kukurydza, jak wiadomoo, mie jest tradycyjnym skladnikiem kuchni
> wegierskiej. Nie slyszalem nigdy o langosach z kukurydzy.
>
> Wladyslaw
> Kukurydza, jak wiadomoo, mie jest tradycyjnym skladnikiem kuchni
> wegierskiej. Nie slyszalem nigdy o langosach z kukurydzy.
To dlaczego placki są takie rumiane, lekkie i puszyste? Czy aby z ziemniaków?
Widziałem ciasto, które "czeka" do uformowania na placki. Ono się wręcz wylewa
z dzieży. Ziemniaki chyba tak nie urosną. A może Twój przepis jest na jakieś
inne placki. Skąd wiesz, że to langosze?
A co do kukurydzy to chyba nie byłeś na Węgrzech. Tam nic innego nie rośnie.
A jeśli jest jej tak dużo jak u nas ziemniaków to wydaje mi się, że zajmuje ona
jednak poczytne miejsce w Węgierskim menu. Przecież mąka kukurydziana jest
także u nas w sprzedaży.
Należałoby zatem poeksperymentować. Tylko te proporcje... Wiadomo, że trzeba
użyć mąki, jajek,drożdży,mleka lub wody,soli itd. I wiadomo, że ciasto ma
bardzo urosnąć. Oczywiście po wstępnym wyrobieniu.
Ja spróbuję zrobić je tak, jak kluski na parze lub jak spody do pizzy/z tym, że
smażone wiadomo na oleju/. Co do okraski to chyba olej z czosnkiem ewntualnie
jeszcze ze śmietanką. Mozna jeszcze posypać żółtym serem.
Taka jest moja wersja z powodu braku innych przepisów. Chyba, że będą jakieś
sugestie.
Pozdrawiam Janusz
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|