Data: 2001-01-19 06:29:03
Temat: Re: Langos węgierskie placki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
<c...@p...onet.pl> wrote:
> > Kukurydza, jak wiadomoo, mie jest tradycyjnym skladnikiem kuchni
> > wegierskiej. Nie slyszalem nigdy o langosach z kukurydzy.
>
> To dlaczego placki są takie rumiane, lekkie i puszyste? Czy aby z ziemniaków?
> Widzia"em ciasto, które "czeka" do uformowania na placki. Ono się wręcz wylewa
> z dzieży. Ziemniaki chyba tak nie urosną.
Glownym skladnikiem jest maka pszenna. Na mace kukurydzianej tez ciast
zle rosnie.
> A może Twój przepis jest na jakieś
> inne placki. Skąd wiesz, że to langosze?
Bo pochodzi z kompetentnej wegierskiej ksiazki kucharskiej, zostalo
sprawdzone w innych zrodlach , a takze organoleptycznie na Wegrzech.
> A co do kukurydzy to chyba nie by"eś na Węgrzech. Tam nic innego nie rośnie.
A od kiedy to Wegrzy uprawiaja tyle kukurydzy? I zapewne glownie na
eksport oraz do uzytku w nowych, nie-wegierskich potrawach. Tradycyjna
kuchnia wegierska kukurydzy raczej nie stosuje. Natomiast Wegrzy zawsze
uprawiali wysikiej jakosci pszenice.
Wladyslaw
|