Data: 2001-01-18 20:44:55
Temat: Re: Langos węgierskie placki
Od: <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Anna <a...@r...fm> wrote:
>
> > > > Czy zna ktoś przepis na te wspania"e placki kukurydziane
> > >
> > > 40 dkg bialej maki pszennej
> > > 2 ugotowane i utluczone ziemniaki
> > > 3 dkg drozdzy
> > > 1 szklanka letniego mleka
> > > cukier
> > > sol
> > > olej
> >
> > A gdzie ta kukurydza????
>
> Kukurydza, jak wiadomoo, mie jest tradycyjnym skladnikiem kuchni
> wegierskiej. Nie slyszalem nigdy o langosach z kukurydzy.
>
> Wladyslaw
> Kukurydza, jak wiadomoo, mie jest tradycyjnym skladnikiem kuchni
> wegierskiej. Nie slyszalem nigdy o langosach z kukurydzy.
To dlaczego placki są takie rumiane, lekkie i puszyste? Czy aby z ziemniaków?
Widziałem ciasto, które "czeka" do uformowania na placki. Ono się wręcz wylewa
z dzieży. Ziemniaki chyba tak nie urosną. A może Twój przepis jest na jakieś
inne placki. Skąd wiesz, że to langosze?
A co do kukurydzy to chyba nie byłeś na Węgrzech. Tam nic innego nie rośnie.
A jeśli jest jej tak dużo jak u nas ziemniaków to wydaje mi się, że zajmuje ona
jednak poczytne miejsce w Węgierskim menu. Przecież mąka kukurydziana jest
także u nas w sprzedaży.
Należałoby zatem poeksperymentować. Tylko te proporcje... Wiadomo, że trzeba
użyć mąki, jajek,drożdży,mleka lub wody,soli itd. I wiadomo, że ciasto ma
bardzo urosnąć. Oczywiście po wstępnym wyrobieniu.
Ja spróbuję zrobić je tak, jak kluski na parze lub jak spody do pizzy/z tym, że
smażone wiadomo na oleju/. Co do okraski to chyba olej z czosnkiem ewntualnie
jeszcze ze śmietanką. Mozna jeszcze posypać żółtym serem.
Taka jest moja wersja z powodu braku innych przepisów. Chyba, że będą jakieś
sugestie.
Pozdrawiam Janusz
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|