Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: w...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lasagne, Risotto
Date: 11 Jun 2003 00:04:45 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 61
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <bc2s3j$3cb$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1055282685 29274 192.168.240.245 (10 Jun 2003 22:04:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jun 2003 22:04:45 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.160.164.146, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159533
Ukryj nagłówki
>
> >
> > Dzien dobry Panu,
> >
> > Czerwona papryka absolutnie nie jest za slodka do risotta. Dodawana przez
> > Wlochów cukinia jest podobnie słodka, o czym zresztą kiedyś wspomniał
> gdzieś
> > Piotr Bikont (skądinąd znający się na dobrej kuchni). Prosze koniecznie
> > spróbować z tą cukinią i półsłodkim białym winem wespół z bulionem
> fifty-fifty -
> > rewelacja! W razie zainteresowania umieszcze tu dokladny przepis za P.
> > Bikontem, jest tam jeszcze dodawana slodka smietanka i parmezan. Swoją
> drogą
> > nigdzie absolutnie nie jest powiedziane, ze risotto ma byc pikantne czy
> tez
> > półpikantne. Może być zdecydowanie łagodne, by nie rzec słodkawe... O
> dodawaniu
> > wina takze wczoraj wspominalem w odpowiedzi na post Agatki.
> >
> > Cóż-podgrzewac chyba nieco dłużej... :)
> >
> > Serdecznie pozdrawiam
> >
> > Wok
> > Gdańsk
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet
>
>
> Witam ponownie
>
> Cieszy mnie Pańska znajomość włoskiej kuchni. Zastanawia mnie jakiego
> składnika Włosi dodają do pizzy aby spód pizzy nie przypalał się od kamienia
> szamotowego (słyszałem że pieką w wysokich temperaturach).
>
> Czy risotto można traktować jako danie główne? Jeżeli tak, to jaką wagę
> powinno wynosić te danie?
>
> Pozdrawiam
>
> Tango
>
>
>
Nigdy nie słyszałem o takim składniku.
Zdecydowanie może to być danie główne ale także jako przystawka (rzadziej).
Szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem pytanie o wagę risotta w przypadku dania
głównego. To chyba trochę tak jakby dyskutować o liczbie kieliszków wina
wypitych przez 1 osobę do obiadu :-)
Pozdrawiam serdecznie
Wok
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|