Data: 2003-08-03 08:50:00
Temat: Re: Leberknedelsupe - kuchnia austriacka - Pomocy
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jeden juz mam przetlumaczony, zaznaczam jednak, ze nie wyprobowany:
Bawarskie knedle z watróbki
1 bulka
10 g smalcu
250 g watróbli wolowej
1 jajo
2 peczki pietruszki
sól
pieprz
1 lyzka tartej bulki
smalec roztopic i w kostke pocieta bulke usmazyc w tym na zloto; oczyszczona
watróbke i ksteczki z bulki zemlec; wymieszac z roztrzepanym jajkiem,
pocieta pietruszka, pieprzem i sola; ciasto odstawic na 1-2 godziny aby
napecznialo; jesli nadal jest plynne dodac tartej bulki; dwoma lyzkami
formowac knedle i wkladac do goracej wody - woda ma byc goraca ale nie moze
sie gotowac!!! I tak 10-15 minut parzyc. Jeszcze raz NIE GOTOWAc!
Cos mi sie wydaje, ze wtedy, to ciasto wydawalo mi sie zbyt luzne i dodalam
za duzo bulki tartej i przez to wyszly za twarde.
To jest jeden przepis z wielu. Znalazlam tez inne, ktore sa robione z
watrobki i mielonego. Jesli nadal istnieje zainteresowanie to pobawie sie w
tlumacza.
Pozdrawiam
Monika
|