Data: 2003-08-03 08:45:31
Temat: Re: Leberknedelsupe - kuchnia austriacka - Pomocy
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Leberreis - Kluseczki wątrobowe do rosołu.
Bułka namoczona w mleku (jak do mielonych);
200g wątroby;
50g cebuli;
2 jajka;
30g masła;
30g smalcu;
sól, pieprz, majeranek.
1. drobno posiekaną cebulę przesmażyc na smalcu
2. wątrobę drobno posiekać
3. wymieszaćdokładnie odciśniętą bułkę, posiekaną wątrobe, i
przesmażoną cebulę z surowymi jajkami i ze stopionym masłem;
przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, pozostawić na 20 minut.
4. zagotować wodę, posolić.
5. formować małe kuleczki i gotować 10 min
6. podawać do rosołu
za: Maciej E. Halbański - Potrawy z różnych stron świata. Wyd IV str.
9
--
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
|