Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lepienie pieroga Re: Lepienie pieroga

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Lepienie pieroga

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!xlned.com!feeder5.xlned.com!news2.euro.net!
209.197.12.246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neo
strada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neos
trada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Lepienie pieroga
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@k...localdomain>
<0...@g...com>
<1ajjavpgahwr2.1er7uso87gthc$.dlg@40tude.net>
<5178321c$0$1254$65785112@news.neostrada.pl>
<n...@4...net>
<517880aa$0$26708$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 25 Apr 2013 14:26:22 +0200
Message-ID: <s...@4...net>
Lines: 40
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.9.128.158
X-Trace: 1366892776 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1261 83.9.128.158:1197
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350805
Ukryj nagłówki

Dnia Thu, 25 Apr 2013 03:02:34 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Wed, 24 Apr 2013 21:27:23 +0200, wolim napisał(a):
>>
>>> W dniu 2013-04-24 19:34, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Wed, 24 Apr 2013 01:33:46 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>>>>
>>>>> Ładne, "nabite" pierogi wychodzą nie z kółek, a z owali. Gdyby zmierzyć
centymetrem parametry takiego pełnego pieroga - okazałoby się, że to pierogowy
placuszek ma taki właśnie kształt. Kółka wycinane szklanką rozciągałam w palcach,
teraz wałkuję z kulek i owale wychodzą chcąc - nie chcąc.
>>>>
>>>> Ja robię pierogi z kółek, a samą technologię napełniania mam taką, że
>>>> podczas "składania" kółka z nadzieniem na pół w celu zlepienia brzegów,
>>>> samo nadzienie rozpycha środek kółka, a ja naciagam lekko brzegi na srodku
>>>> i w sumie automatycznie robi się owal.
>>>> Wazna jest też oczywiście ilość oraz konsystencja nadzienia, bo jesli jest
>>>> go mało albo jest zbyt mokre (znaczy ciapowate), no to raczej trudno będzie
>>>> zachować trwale formę "nabitą" - w gotowaniu takie pierogi siłą rzeczy się
>>>> "ścienkosiają" :-)
>>>>
>>>
>>> Moim zdaniem istota tkwi w jakości farszu właśnie. A głównie sera. Jak
>>> jest kiepski ser, to po ugotowaniu pierogi robią się plaskate.
>>>
>>
>> Ano. Kiepski znaczy wodnisty bo nieodciśnięty jak należy. Kiedy używam
>> kupnego sera, zawsze musze go najpierw odcisnąć w kilkarotnie złożonej
>> ściereczce i dosłownie woda kapie. Sera od Pani Baby odciskac nie muszę, z
>> czego wniosek jest taki, że w sklepie płacimy w połowie za wodę, a nie za
>> ser...
>
> Ale to nie jest kwestia odciśnięcia - odciśnięcie to rzecz wtórna, żeby
> do dużej zawartości suchej masy ser odcisnąć to najpierw trzeba go w
> procesie warzenia mocniej podgrzać. Producenci sera grzeją słabiej - bo
> w ten sposób łatwiej wodę sprzedać (więcej sera z litra mleka wyjdzie) -
> a że wodnisty? Nie ich zmartwienie!

Tak robią czy inaczej - woda!
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.04 Ikselka
25.04 Ikselka
25.04 Ikselka
25.04 Stefan
25.04 Stefan
25.04 Ikselka
28.04 Krzysztof Tabaczyński
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a