Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "M.W." <tangaroa@Nospam_poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lipa
Date: Thu, 12 Jun 2003 10:53:35 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: t...@p...onet.pl@gate.uhc.lublin.pl
Message-ID: <bc9eu8$rnk$1@news.onet.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
<bc99tk$sm4$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: gate.uhc.lublin.pl
X-Trace: news.onet.pl 1055407880 28404 212.182.110.2 (12 Jun 2003 08:51:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2003 08:51:20 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159678
Ukryj nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:bc99tk$sm4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik t...@p...onet.pl napisał:
> >
> > Kwitną lipy.Zbieram od kilku dni kwiaty do suszenia ( na katary i
chrypki na
> > długie zimowe miesiące).To nic odkrywczego oczywiście, ale pomyślałem
sobie, że
> > można trochę świeżych kwiatów zasypać cukrem i postawić w ciepełku aż
powstanie
> > syrop (tak jak z młodych pędów sosny). I tu problem jak to zakonserwować
na
> > zimę, żeby "wartości " zostały ,a syrop nie sfermentował,spleśniał itp.
> > Pasteryzacja więc odpada. Czy sam cukier wystarczy? może wóda
(spirytus)?
> > Może ktoś ma pomysł?
> > Magdo Lawendowa! pomożesz?
> > Pozdrówka
> > Michał
> >
> Moj ojcec robil takie syropy. I z pedow sosnowych i z lipy. Dawal zawsze
> troche alkoholu, najczesciej wodki, ok kieliszka na litr plynu w celach
> konserwacyjnych. Z pini doszedl do perfekcji ale lipa, zawsze ale to
> zawsze nam plesniala po ok 2-3 miesiach. Potem doczytalismy ze lipa nie
> nadaje sie na takie eksperymenta. Wiec chyba duzo lepiej zaopatrzyc sie
> w suszone kwiatki oraz miod i tak popijac herbatke :)
>
Ano właśnie....
moze to miodem zalac...miód nie plesnieje i konserwuje...
Marek
|