Data: 2017-08-18 20:50:49
Temat: Re: Lody domowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .08.2017 o 18:22 Anai <a...@g...pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
>>> Cześć!
>>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy
>>> na kilka godzin.
>>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>>> uświadczy się łatwo.
>>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>>
>>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>>
>> Ja robiłam takie:
>>
>> 1/2 kg świeżych truskawek lub innych owoców
>> 1 puszka kondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
>> 2 małe lub jedno duże opakowanie serka mascarpone
>> lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
>> 1 op. (200ml) śmietanki kremówki 36%
>> albo jeszcze lepiej 42% (ubija się ekspresowo)
>> aromat waniliowy, śmietankowy albo inny pasujący do wybranych owoców.
>>
>> Owoce umyć i zblendować na mus. Jeśli kogoś pestki kłują w zęby -
>> przetrzeć przez gęste sitko.
>> Mleko kondensowane (uprzednio mocno schłodzone) ubijać na najwyższych
>> obrotach miksera około 10 minut. To samo zrobić ze śmietanką, tylko nie
>> sugerować się czasem a raczej jej stanem ;)
>> Zmiksować mascarpone (jogurt) z owocami, po czym kolejno dodawać mleko i
>> śmietankę delikatnie mieszając (łyżką). Przełożyć do pojemnika w którym
>> będą się mrozić (musi być nieco większy) i włożyć do zamrażalnika. Po
>> godzinie wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika. Po kolejnej
>> godzinie czynności powtórzyć.
>> Wychodzą naprawdę pyszne...
>
> Brzmi świetnie i zapewne tak smakuje.
>
> Ja przedstawiłem swój przepis dlatego, że nie wymaga mieszania/miksowania
> w trakcie mrożenia.
> A konsystencja jest prawdziwie lodowa i wiele osób woli takie od kupnej
> chemii.
>
> Ikselką się nie przejmuj :)
>
> Sorbet zmiksowany ze żmietanką przez kilka sekund lodami może być tylko
> dla kogoś, kto ma _specjalne_ owoce, zamrożone w _specjalnym_
> zamrażalniku, dysponuje _specjalną_ śmietanką, używa _specjalnego_
> blendera itd.
> Do tego _zawsze_ wie, co mówi, a karmieni stołownicy nie mają śmiałości
> stwierdzić, że te lody to zimna śmietanka.
>
Ależ jedz sobie te swoje lody-nie-lody. Z niespecjalnych serków i innych
wynalazków. I z niespecjalnego zamrażalnika, wyciągane z niego i chowane
zupełnie niespecjalnie i niespecjalnie mieszane pińcet razy.
|