Data: 2005-04-28 08:57:03
Temat: Re: Losos
Od: bella <b...@a...pl.usunto>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Joanna Konopka napisał:
> Witam
>
> Zakupilam wczoraj lososia i nie bardzo mam pomysl jak go zrobic.
Chyba nie będę oryginalna ale ja najbardziej lubię takiego:
- płaty łososia (skórą do dołu) rozkładam na folii aluminiowej, (sok z
cytrymy, sól pieprz wg uznania)) posypuję koperkiem i nakładam masło.
zawijam lub nie i piekę w 200 st
- można zamiast masła - koperek wymieszac ze śmietaną i rozsmarowac
na łososiu i upiec jak wyżej.
- można połozyć na rybie pieczarki, na to śmietanę i posypać startym
żółtym serem. i upiec :)
A jak chcesz z warzywami, to proponuje na parze (albo w naczyniu
żaroodpornym w piekarnku) .. w środku łosoś (ale wtedy skórkę trzeba
koniecznie ściagnąc :( a dookoła to na co masz ochotę: brokuły, marchew,
kalafior, fasolka szparagowa.. itd.
Można to podać "dietetycznie" polane masłem albo mniej "dietetycznie" z
dipem (majonez, smietana, musztarda, czosnek, koperek)
Możliwości cała masa - w zalezności od smaku i upodobań :)
życzę smacznej rybki.
U mnie dziś boczniaki :)
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
|