Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.pik-net.pl!not-for-ma
il
From: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Losos norweski czy baltycki
Date: Thu, 16 Jan 2003 23:51:34 +0100
Organization: Silesian University of Technology in Gliwice, Poland
Lines: 28
Message-ID: <b07gho$v6l$2@shilo.silesia.pik-net.pl>
References: <s...@4...com>
NNTP-Posting-Host: masq.albatros.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7Bit
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1042761080 31957 213.216.82.51 (16 Jan 2003
23:51:20 GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 16 Jan 2003 23:51:20 GMT
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141881
Ukryj nagłówki
Marcin Luczak wrote:
> Czesc :)
> Planujemy ze znajomymi w sobote upiec w piekarniku filety z lososia.
> W makro sa baltyckie i norweskie.
> Czy ten norweski to smakuje tak jak kurczak z fermy ale ladniej
> wyglada a nasz to jak dzikie zwierze - sadze ze analogii do dzika i
> prosiaka nie ma co szukac, ale chcialem sie poradzic na ktorego sie
> zdecydowac, bo roznica w cenie jest 2 zlote na kilogramie wiec
> niewielka.
> pozdr0
> marcowy
Czesc!
Ja mimo wszystko wole norwieskiego. Losos baltycki wydaje mi sie ostrzejszy
w smaku. Poza tym polecam nie filet, ale calego, patroszonego lososia.
Wydaje mi sie, ze przyjemnosc jedzenia lososia polega tez na 'obieraniu
go', a obierania nie ma wiele. Ale moze to byc subiektywne odczucie.
Jakiegokolwiek wybierzesz, to przed pieczeniem omyj go sokiem z cytryny i
zostaw na 1h w lodowce. To jeszcze poprawi jeog smak.
Smacznego i napisz jak ci sie udal ;-)
Pozdrawiam,
Nik
|