Data: 2005-08-04 07:12:10
Temat: Re: MARYNATY - gruszki i sliwki
Od: "adamus" <a...@e...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:42f07d90$1@news.home.net.pl...
> AKS wrote:
>
>> Moja babcia podawala na imprezach rodzinnych
>> jako dodatek do mies marynowane sliwki
>> i gruszki. Byly one w zalewnie octowej, ale nie az tak
>> octowej jak w sklepowych produktach.
>> Rzeklabym raczej ze smakowaly winno-kwasno-slodko.
>> Widzialam w sloiku jako dodatek gozdziki.
>
> I pewnie cynamon w kawałkach?
>
>> Znacie podobny przepis na w/w, tak zeby smak
>> byl podobny?
>
> Ocet w stosunku 1 część octu na 4 części wody, zalewę posłodzić
> do właściwego smaku. No i trochę zabawy jest, bo przez 3-4 dni
> tęzalewę trzeba zlewać, zagotowywać i zalewać owoce od nowa.
> Ostatniego dnia mocno zakręcić i "postawić na głowie".
> Ja ten ocet daję też do smaku, czasem jeszcze mniej niż 1/5.
>
ocet, oczywiście proponuję dodać winny.
a.
|