Data: 2005-08-03 10:48:34
Temat: Re: MARYNATY - gruszki i sliwki
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witajcie,
> Moja babcia podawala na imprezach rodzinnych
> jako dodatek do mies marynowane sliwki
> i gruszki. Byly one w zalewnie octowej, ale nie az tak
> octowej jak w sklepowych produktach.
> Rzeklabym raczej ze smakowaly winno-kwasno-slodko.
> Widzialam w sloiku jako dodatek gozdziki.
> Znacie podobny przepis na w/w, tak zeby smak
> byl podobny?
Znamy, ale bez octu. Smakują właśnie tak winno-kwasno-słodko, jak piszesz
:-)
5 kg śliwek
1 kg cukru
goździki
Śliwki umyć, osuszyć. Ponakłuwać i zasypać cukrem.
Po jednym dniu zlać sok, dodać goździki i zagotować. Zalać nim śliwki.
Sok zlewać i gotowac 5 razy.
Na koncu zagotowac wszystko razem i wkładac do słoików. Pasteryzować.
Są naprawdę pyszne. Zrobiłam je w zeszłym roku i zajadamy się nimi nie tylko
jako dodatek do mięsa, ale też wtedy, kiedy mamy ochotę na coś lekko
słodkiego.
Smacznego.
Pozdrawiam.
Barbara
|